Generációváltás, cégeladás 2. rész

A cégutódlás és generációváltás legfőbb sikerkritériuma


Vajon mi az utódlás megoldásának legnyilvánvalóbb sikerkritériuma, azaz mitől függ az, hogy valakinek sikerül-e megoldani az utódlás kérését, vagy ki számíthat a leginkább arra, hogy neki majd sikerülni fog.
A siker alapvetően nem a cégmérettől, nem is az utódlás megoldásra szánt összegtől, de még csak nem is a felkészülés minőségétől függ, bár kétségtelen mindháromnak jelentős szerepe van. De ezen három ok együtt is alig éri el a legfontosabb szempont hatását, nevezetesen a motivációét, azaz azt, hogy az adott vállalkozó MIÉRT vág bele az utódlás sokszor kínkeserves, néha évekig tartó, sokszor meg-meg álló, vagy akár megszakadó és ráadásul csak ritkán sikeres folyamatába?

Több mint száz utódlási eset vizsgálata alapján ki merem jelenteni, hogy a vállalkozók ebből a szempontból öt csoportba tartoznak és a különböző csoportok sikerességi rátája, még a legaprólékosabb tanácsadói támogatás esetében is élesen eltér egymástól. Jelzem előre, hogy az egyes csoportok között a vállalkozónak saját döntése szerint gyakorlatilag szabad átjárása van és számos vállalkozóval találkoztam, akik már az utódlási folyamat közben léptek át egyik csoportból a másikba, maguk csökkentve vagy növelve ezzel a sikeres utódlás esélyét.

Az első típus az, aki tagadja az utódlást, mint elvégzendő feladatot. Ők általában a könyvem 2. fejezetében részletesen kifejtett okok, vagy folyamat miatt MÁR NEM akarnak foglalkozni az utódlás kérdésével. Ezért vagy azért, de elegük lett belőle. Ezzel együtt elvileg még nekik is van esélyük a megoldásra, mert véletlenek, vagy váratlan helyzetek mindig vannak, ami miatt átléphetnek másik csoportba, de ha itt maradnak, akkor ők gyakorlatilag esélytelenek, és legfeljebb az örökösöknek lesz módja a megoldásra.

A második csoport az, aki félelemből vág bele az utódlás folyamatába. Ők leginkább attól félnek, hogy mi lesz, ha NEM vágnak bele, ezért inkább megpróbálják. Félnek, hogy mi lesz a felépített vállalkozással, ha ők már nem fogják tudni csinálni, hogy elkótyavetyélődik a cég, lecsökken az értéke, vagy kiszorítja a konkurencia. Hozzáteszem az ettől a fenyegetéstől való félelem jogos, de tudjuk, hogy ha valaki csak félelemből csinál valamit, akkor azt ő csak addig fogja csinálni, amíg nem kezd el valami mástól jobban félni. És akkor áttér a mástól való félelemre és elveszik a motivációja. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy amíg vállalkozónk „a nem utódlástól fél” addig csinálja és amikor már az „utódlástól”, illetve annak következményeitől kezd el félni (ami szinte menetrendszerűen bekövetkezik), akkor gyorsan abba is hagyja, így ebben a csoportban maradva a sikerre igen kevés az esélye.

A harmadik csoportba a szabálykövető vállalkozók tartoznak. Ők azok, akik időben elkészítik a tűzvédelmi szabályzatot, a könyvelési politikát és ha kell, akkor még a kiürítési tervet, vagy akár a kockázatvizsgálatot és a veszélyes anyag megsemmisítési szabályzatot is, hogy a GDPR politikáról ne is essék szó. Egyszerűen azért, mert kell, mert kötelező, vagy mert egy tisztességes és magára valamit is adó vállalkozó az megoldja nem csak ezeket, de az utódlás kérdését is. A gond csak az, hogy az utódlás általában hónapokig tartó projekt és még csak meg sem vehető, - mint egy GDPR szabályzat - azaz ha időközben újabb feladat érkezik, pl. fenntarthatósági stratégia készítés vagy hasonló, akkor annak is nekiállnak és az utódlás háttérbe szorul, hiszen annak elkésztését végső soron senki sem ellenőrzi. (Egyelőre) Hozzáteszem tökéletesen megértem és el is fogadom azt a magatartást, mely szerint valaki nekilát, meggondolja és megfontolja az utódlás kérdését, és ezek után úgy DÖNT, hogy nem foglalkozik vele. De hogy valaki meg sem gondolja a dolgot, csak nem foglakozik vele, mint az első csoport tagjai, azzal ritkán tudok egyetérteni.

A negyedik csoport tagjai alapvetően magukra gondolva oldják meg az utódlás kérdését. Ők már nem akarják tovább csinálni, amit eddig, de a cég túl nagy ahhoz, hogy leépítsék és ezért meg kell találniuk a jó megoldást annak továbbvitelére, mert ők már csak vagy főként pecázni, vagy utazni szeretnének, vagy más hobbijuknak élni, amire eddig nem volt idő. Nekik szinte mindig sikerül az utódlás, de azt is be kell lássam, hogy ezek ritkán igazi sikertörténetek. A cég ugyan megmarad, akár még fejlődik is, de nincs szó hangos és átütő sikerről, ami persze még sokkal jobb mint ha nem történik semmi.

Az igazi sikertörténetet azok a vállalkozók érik el, akik az utódlásba azért vágnak bele, mert abban a cég fejlesztésének LEHETŐSÉGÉT látják. Akik azért vágnak be, mert tudják, érzik látják és el is ismerik, hogy a gyorsan változó világ az ő alkalmazkodó és tanulási képességüknél nagyobb sebességet kíván meg, vagy a technikai fejlesztés vagy a digitalizáció, vagy egyéb területeken és meggyőződésük, hogy ezt az iramot a fiatalok már jobban bírják mint ők. Ezek a cégek az "öregek" tudásával és tapasztalatával felvérezve, és a fiatalok újhullámos eszközeinek, vagy módszereinek segítségével olyan fejlődésnek tudnak indulni, amilyet az Alapító sohasem gondolt volna.  

A szerző Salzmann Zoltán utódlással foglakozó szervezeti tanácsadó, akinek Utódlási kalauz (nem csak) Átadóknak c. könyve online megrendelhető az alábbi címen:

https://salzmannandpartners.hu/utodlasi-kalauz-konyv/

 

Hivatkozás: https://salzmannandpartners.hu/utodlasi-kalauz-konyv/
Bejegyzés időpontja: 2020.02.10. Hétfő 17:40
Szerző: Salzmann Zoltán

Elfelejtett jelszó

Kérjük adja meg a korábban regisztrált e-mail címét, és elküldjük a módosításhoz szükséges linket!

Regisztráció megerősítése

Köszönjük regisztrációját!

Biznee fiókja aktív!

Ön már bejelentkezett!

Biznee fiók törlése

Biznee fiókja törölve lett!

Online Cégérték kalkulátor

Az Online Cégérték kalkulátor használatához kérjük jelentkezzen be!

Amennyiben még nem regisztrált oldalunkra, most fél perc alatt megteheti!

Online Cégérték kalkulátor

Köszönjük, hogy a BIZNEE cégérték kalkulátorát használta!

Az Ön által megadott adatok alapján kalkulációnkat PDF formátumban elküldtük a regisztrált e-mail címére!

j